Przejdź do głównej zawartości

Fit ciasto bounty z kaszy jaglanej


PRZEPIS

Spód :
* 1 szklanka daktyli (ok. 100 g)
* 3/4 szklanki płatków owsianych
* 1/2 szklanki słonecznika
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżka cynamonu

- Daktyle moczmy we wrzątku, a następnie odlewamy wodę.
- Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę.
- Masą wykładamy spód tortownicy.

Krem :
* 200 g suchej kaszy jaglanej
* 1,5 szklanki mleka
* 1,5 szklanki wody
* ksylitol do osłody, u mnie ok. 4 łyżki
* 100 g wiórków kokosowych

- Kaszę płuczmy przed gotowaniem, a następnie, zalewamy ją mlekiem, wodą i gotujmy na małym ogniu do momentu, aż będzie bardzo gęsta, miękka i wchłonie całą wodę.
- W trakcie gotowania, kaszę możemy posłodzić ksylitolem.
- Gdy kasza ostygnie, dodajemy do niej wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
-  Następnie masę blendujemy na jednolitą konsystencję.
-  Przekładamy masę do tortownicy, a następnie dekorujemy.
- Ja polałam ciasto gorzką czekoladą z dużą zawartością kakao i udekorowałam wiórkami kokosowymi i pszenicą ekspandowaną.
- Cisto wkładamy do lodówki i gotowe.

Daj znać czy smakowało, SMACZNEGO ! ;)




Komentarze