Jak zamawiasz pizzę przez telefon, to jaki jest czas oczekiwania ?
Pewnie około 40 min;)
A sama w domu, takie cudo, w dodatku fit, robię w max 15-20 min !
Można ? Można !
Ręczę, że Twój mąż i dzieci będą zachwycone, A Ty będziesz szczęśliwa, że możesz im podać zdrową wersję pizzy.
Ta porcja ma ok. 500 kcal, ale to oczywiste, że Twoja może mieć więcej lub mniej, bo zależy jakich składników użyjesz (samo ciasto ma ok. 285 kcal).
PRZEPIS
Ciasto :
* 25g mąki ryżowej
* 25g mąki kukurydzianej (możesz je zamieniać na mąki jakie masz dostępne w swojej kuchni)
* 1 jajko
* 4 łyżki mleka
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* Przyprawy (sól, pieprz, bazylia, przyprawy do pizzy)
Ciasto :
* 25g mąki ryżowej
* 25g mąki kukurydzianej (możesz je zamieniać na mąki jakie masz dostępne w swojej kuchni)
* 1 jajko
* 4 łyżki mleka
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* Przyprawy (sól, pieprz, bazylia, przyprawy do pizzy)
Sos :
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka oleju
* trochę wody (ja zawsze daję na oko)
* twoje ulubione przyprawy (np. oregano, pieprz)
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka oleju
* trochę wody (ja zawsze daję na oko)
* twoje ulubione przyprawy (np. oregano, pieprz)
Dodatki :
* Dziś u mnie pizza w wersji wiejskiej, czyli swojska kiełbaska, ogórki kiszone, kukurydza, papryka, itd.
* Ale Ty możesz zrobić w swojej ulubionej wersji, np. hawajska, włoska, to zależy co lubisz i jakie składniki masz w lodówce.
* Dziś u mnie pizza w wersji wiejskiej, czyli swojska kiełbaska, ogórki kiszone, kukurydza, papryka, itd.
* Ale Ty możesz zrobić w swojej ulubionej wersji, np. hawajska, włoska, to zależy co lubisz i jakie składniki masz w lodówce.
PRZYGOTOWANIE :
* Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię (średnica ok.26cm).
* Rozsmarowujemy i pieczemy (około 1-1,5min), aż powstaną bąbelki i da się przewrócić na drugą stronę.
* Po przewróceniu ciasta, zdejmujemy patelnię z ognia i smarujemy je sosem i układamy swoje ulubione składniki.
* Patelnię ustawiamy na małym palniku, przykrywamy pokrywką i czekamy 10 min-max 15, aż wszystkie składniki będą ciepłe, a ser będzie roztopiony.
* Jeśli lubisz chrupiące ciasto, to na 2 ostatnie minuty podkręć trochę palnik.
SMACZNEGO !!!
* Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię (średnica ok.26cm).
* Rozsmarowujemy i pieczemy (około 1-1,5min), aż powstaną bąbelki i da się przewrócić na drugą stronę.
* Po przewróceniu ciasta, zdejmujemy patelnię z ognia i smarujemy je sosem i układamy swoje ulubione składniki.
* Patelnię ustawiamy na małym palniku, przykrywamy pokrywką i czekamy 10 min-max 15, aż wszystkie składniki będą ciepłe, a ser będzie roztopiony.
* Jeśli lubisz chrupiące ciasto, to na 2 ostatnie minuty podkręć trochę palnik.
SMACZNEGO !!!
www.szybkapizza.pl – szybki dowóz i fantastyczne ceny.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam,bardzo smaczna, dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńSuper smakowała cała rodzinka się zajadała.
OdpowiedzUsuńKradnę przepis 😘 jest wspaniały
OdpowiedzUsuń